Thursday 10 October 2019

TU Kampen: Nieuwe eenjarige Master Spiritualiteit

Als theoloog van New Wine ben ik betrokken bij de ontwikkeling van een nieuwe eenjarige master aan de Theologische Universiteit Kampen, die per studiejaar 2020-2021 van start gaat. En het belooft een prikkelende master te worden! Een jaar lang verdiepen we ons in de christelijke spiritualiteit - met een open blik naar de hedendaagse spiritualiteit in samenleving & kerk. In het bijzonder putten we uit twee christelijke tradities: de monastieke/contemplatieve spiritualiteit, en de spiritualiteit van de charismatische vernieuwing.

De master is in het bijzonder geschikt voor mensen die al werkzaam zijn op het vlak van geloof en zingeving, binnen of buiten de kerk, en verdere verdieping zoeken. We gaan theologisch de diepte in én er is volop aandacht voor de eigen spirituele vorming en voor spirituele geloofspraktijken.

De master is een samenwerking van de TU Kampen met Contemplatio en New Wine.




In de samenleving groeit de belangstelling voor spiritualiteit. Velen zijn uitgekeken op het vluchtige waarnemen en ervaren en verlangen naar geestelijke verdieping, intensere beleving en een verbinding met het hogere. Daardoor verschijnen oude en nieuwe vormen van religiositeit, die soms haaks staan op het christelijk geloof, maar ook de kans bieden om de spirituele diepte van verbondenheid met de levende God te laten uitkomen.
Ook in de kerken is er groeiende aandacht voor de gevoels- en ervaringskant van geloven. Daarbij kijken christenen in toenemende mate over de grens van eigen kerk en traditie en zoeken zij inspiratie bij inzichten, vormen en praktijken uit andere christelijke tradities.
Vanuit gereformeerd en evangelicaal perspectief krijgen daarbij met name twee tradities vandaag veel belangstelling. Mensen trekken massaal naar kloosters om zich te laten inspireren door monastieke spirituele waarden en praktijken. Veel anderen vinden nieuw geloofselan door de aandacht voor de Geest en het Koninkrijk van God in de charismatische traditie. Door de samenwerking met zowel de monastieke beweging Contemplatio als de charismatische vernieuwingsbeweging New Wine wil de Theologische Universiteit Kampen graag deze twee accenten in gesprek brengen met de brede gereformeerde traditie.


No comments:

Post a Comment